hotel-hostelKun lähtee matkalle vähintään yhden yön yli kestävälle matkalle, on silloin syytä miettiä, missä yönsä viettää. Usein matkoilla vaihtoehtoja on kymmeniä tai jopa satoja ja majoitusmuotojakin on lukuisia, joista voi valita omiin tarpeisiinsa parhaiten sopivan vaihtoehdon.

Hotellia pidetään ylellisimpänä majoitusmuotona, joskin hotellejakin on olemassa hyvin paljon erilaisia. Useimmiten hotellit luokitellaan eri tasoihin tähtiasteikolla yhdestä viiteen. Viiden tähden hotellilta sopii odottaa todella tasokasta elämistä, jossa huoneen varustelu ja henkilökunnan tarjoamien palveluiden taso ovat huippuluokkaa. Mikäli kyseessä on suurempi hotelli, löytyy sieltä todennäköisesti ruokailutilat, kuntosali, mahdollisesti sauna ja allas sekä paljon muuta sellaista, mitkä tekevät majoituksesta miellyttävämmän. Hotellissa viettää usein aikaa mielellään muutenkin, paitsi jos kyseessä on todella askeettinen vaihtoehto. Hotellissa saattaa olla tarjolla monenlaisia palveluita. Nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että mitä enemmän tähtiä hotellilla on, sitä tasokkaammat ovat sen palvelut. Vain mielikuvitus on rajana kaikkein korkeimman luokituksen saaneissa hotelleissa!

Hostelli on enimmäkseen nuorten ja matalalla budjetilla matkustavien ihmisten suosiossa. Hostellejakin on olemassa todella paljon erilaisia versioita, mutta useimmiten niiden taso on kuitenkin alhaisempi kuin hotelleissa. Hostellissa on yleensä yksityishuoneita yksin, kaksin tai kaverinporukassa matkustaville, mutta lisäksi sieltä löytyy usein dormitorioita eli nukkumasaleja, joissa yöpyy toisilleen tuntemattomia hostellivieraita huoneen jakaen, jolloin kustannuksetkin ovat luonnollisesti huomattavasti matalammat. Dormitorioissa tavanomaisin nukkumajärjestely ovat kerrossängyt, jolloin yhteen huoneeseen voi mahtua jopa 12 sänkyä. Usein hostelliin ei tulla varta vasten viettämään aikaa, vaan niiden tarkoituksena on toimia yösijana ja päivät vietetään matkakohteeseen tutustuen. Hostellitkin voivat olla maineestaan huolimatta varsin mukavia majapaikkoja ja moni hostelli järjestääkin esimerkiksi ohjelmaa kaupunkikierrosten muodossa. Jotkut hostellit tarjoavat myöskin aamupalaa joko maksusta tai ilmaiseksi tapauksesta riippuen.

Yksi hyvä vaihtoehto majoittumiseen on myös bed and breakfast eli B&B, joka tarjoaa yösijan lisäksi nimensä mukaisesti myös aamiaisen. Usein bed and breakfasteja löytyy aivan tavallisten kotien sisältä ja niitä pyörittää paikallinen omistaja. Monelle bed and breakfast on hurmaava vaihtoehto, ja tarjoaa tilaisuuden tutustua aitoon, paikalliseen tunnelmaan.