what-to-holiday-paLomalla oleminenkin maksaa, ja lomallaoloaikana kuluu usein enemmän rahaa kuin kotona tai töissä ollessa. On kuitenkin selvää, että ihminen tarvitsee lomaa arjestaan, ja lomaan sijoitetut kustannukset maksavat itsensä takaisin parempana jaksamisena, rentoutuneempana mielenä ja uusien kokemusten tuomana nautintona. Mikä lomailussa maksaa, ja millä tavoin lomailun kustannuksia voisi kattaa?

Mikä lomailussa maksaa?

Merkittävä osa lomailun kustannuksista liittyy siihen, että ihminen lähtee pois kotoaan. Monissa tapauksissa matkustus lomalla maksaa, ja samoin maksaa majoitus. Samaan aikaan kustannuksia kertyy myös omasta kodista esimerkiksi vuokrana. On lisäksi huomattu, että lomailija kuluttaa enemmän rahaa vuorokaudessa kuin työssäkäyvä: “kukkaron nyörit” ovat höllemmällä, ja loma-aikana monet käyvät tavallista useammin ulkona syömässä ja kahvilla sekä ostelevat aktiivisemmin kuin normaaliarjessaan. Voidaan melkein väittää, että vaikka lomalainen kävelisi matkan sukulaisten tai ystävien luokse, jossa hän saisi täysihoidon, niin rahaa kuluisi silti helposti enemmän kuin tavallisessa arkipäivässä, koska lomalaisella on myös enemmän aikaa kuluttaa rahaa ja hän kohtaa enemmän houkutuksia.

Mistä rahat lomailuun

Lomailun voi siis sanoa olevan keskimäärin kalliimpaa kuin arkipäivän pyörittämisen kotona. Jos työssäolokuukausina ei ennätä säästää lomaa varten, voi lomailuun käyttää monilla toimialoilla maksettavaa lomarahaa (lomaltapaluurahaa). Lomaraha maksetaan nykyisin lomapalkan yhteydessä eli jo ennen lomaa, ja lomarahan suuruus on puolet siitä, mitä työntekijä ansaitsisi loma-aikana. Jos työntekijän lomapalkan suuruus on 1000 euroa, lomaraha on 500 euroa . Työntekijälle maksetaan siis hänen jäädessään vuosilomalle yhteensä 1500 euroa.

Muita vinkkejä lomailun maksamiseen ovat seuraavat:

  • Yksinkertaisin tapa saada lisärahaa lomailuun on ansaita enemmän. Esimerkiksi TE-keskusten sivuilta löytyy tietoja lyhytkestoisista tai keikkaluonteisista töistä. Usein on myös mahdollista keksiä lähipiiristään sopivia tehtäviä lisäansioiden saamiseksi: tarvitsisiko esimerkiksi sukulaisesi lastenhoitajaa illaksi tai pariksi? Jaksatko poimia marjoja muutamana päivänä? Lisäksi kannattaa miettiä sitä, missä asioissa olet hyvä ja miten voisit kääntää tämän osaamisesi rahaksi: soitatko esimerkiksi jotain instrumenttia ja voitko mennä ansaitsemaan rahaa katusoittajana?
  • Muuta omaisuuttasi rahaksi. Kerää kotoasi kaikki ylimääräinen tavara ja laita kirpputoripöytä pystyyn viikoksi tai pariksi. Voit myös myydä levyjäsi tai kirjojasi divariin.
  • Luovu turhasta kulutuksesta. Jätä kolmeksi kuukaudeksi karkit ja iltanaposteltava ostamatta. Monessa tapauksessa yllätyt, miten paljon rahaa säästyy
  • Kokeile vedonlyöntiä. Kokeile joko onneasi tai, mikäli tunnet urheilumaailmaa, muuta tietämyksesi rahaksi. Esimerkiksi Bethard-sivusto tarjoaa laajat mahdollisuudet vedonlyöntiin ja casino-peleihin.