what-kind-of-holiday-would-you-go-yourselfLomailuun on varmasti vähintään yhtä monta eri vaihtoehtoa kuin on lomalle lähtijöitäkin. Jotkut lähtevät kaikkein mieluiten jonnekin etelään palmun alle lekottelemaan drinkki kourassa, toisia houkuttelee lomanvietto Lapin erämetsissä samoillen ja maisemia ihaillen, kolmansia ehkä vain pikainen kaupunkipyrähdys jonnekin, neljänsiä kokonaisvaltainen maailmanympärimatka maailman eksoottisimpiin kolkkiin uusia elämyksiä kokemaan ja viidensiä ei matkailu sinänsä innosta, vaan lomailu kotikaupungissa tuntuu kaikkein parhaimmalta vaihtoehdolta. Osa ihmisistä suosii aktiivisempaa otetta lomanviettoon: he haluavat nähdä mahdollisimman paljon ja kokeilla mielellään kaikkea uutta erilaisista ruuista vaikkapa sukeltamiseen. On kuitenkin myös suuri joukko niitä, joille loma edustaa samaa kuin rentoutuminen, lepääminen ja laiskotteleminen pitkän aherruksen päätteeksi.

Monet suomalaiset ovat perinteisesti suunnanneet lomanviettoon esimerkiksi Etelä-Euroopan eri kohteisiin kuten Kanariansaarille, Mallorcalle, Malagaan, Kreikan saaristoon ja Turkkiin. Varsin moni on käynyt aurinkolomalla myös hiukan kauempana kuten Thaimaan lämmössä tai Floridassa. Suomalaiset käyvät usein lomailemassa myös Euroopan kaupungeissa, joista suosituimpien kärjessä ovat muun muassa Lontoo, Berliini, Pariisi, Rooma ja Budapest. Ei lomailu tietenkään kuitenkaan tarkoita sitä, että tarvitsisi lähteä minnekään kauas. Aivan yhtä hyvin lomatunnelmaan pääsee lyhyillä matkoilla kuten Tukholman tai Tallinnan risteilyllä tai miksei kotimaassakin. Entäpä jos kokeilisi lomailua omassa kotikaupungissa matkailijan silmin ja majoittuisi paikalliseen hotelliin yöksi tai pariksi?

Loma virkistää, piristää ja avaa uusia tuntemuksia ja ajatuksia. Moni lähtee lomalla uuteen paikkaan tai ainakin ottaa hiukan etäisyyttä kotioloihin, sillä uusi ympäristö tunnetusti inspiroi ja saa kaiken arjeen liittyvän hetkeksi poistumaan mielestä. Lomalle voi lähteä aivan hyvin itsekseen, jolloin kenenkään muun toiveita tai haluja ei tarvitse ottaa huomioon. Toisaalta moni suosii kuitenkin jonkun toisen kanssa lomailua, sillä kaksin tai useamman ihmisen porukassa matkustaessa voi jakaa loman ilot ja ihmeet. Yksin lomaileminen saattaa monesta tuntua pelottavalta idealta, muttei sitä kannattaisi kuitenkaan suotta säikkyä, sillä sekin voi olla todella antoisa ja opettavainen kokemus. Lähti lomalle sitten yksin tai porukalla ja olipa lomakohde sitten Turku tai Timbuktu, on tärkeintä kuitenkin se, että muistaa rentoutua!