Tältä sivustolta löydät tietoja kotimaan lomailusta ilman omaa loma-asuntoa. Monissa perheissä oman loma-asunnon käyttö on jäänyt vähäiseksi perheen lasten aikuistuttua ja hankittua oman perheensä, omistajien muutettua toiselle paikkakunnalle tai aktiivisimpien loma-asunnon käyttäjien ikäännyttyä niin, että rakennuksen vaatimat ylläpito- ja kunnostustoimet ovat muodostuneet lähes ylivoimaisiksi. Oman loma-asunnon ylläpito edellyttää lisäksi vuosittain kohtalaista rahallista investointia, joka esimerkiksi eläkkeelle siirtymisen vuoksi saattaa muodostua talouden kannalta rasittavan suureksi menoeräksi.

Yksi varteenotettava vaihtoehto perinteiselle loma-asunnon omistamiselle on käyttää lomakoteja. Lomakodit tarjoavat enemmän kuin pelkän loma-asunnon vuokrauksen: niiden palveluihin voi kuulua esimerkiksi

  • Juhla- ja kokoustilojen vuokraus. Tämä toiminta tarjoaa tilojen joustavan laajennettavuuden, eli loma-asunnon yhteydessä voidaan joustavasti järjestää myös vaikka koko suvun kesäjuhlat, häät tms. Myös majoittumiselle saadaan tarvittaessa lisää tilaa.
  • Ravintolatoiminta. Tarvittaessa suurellekin joukolle saadaan järjestettyä syömistä ja juomista ilman, että loma-asukkaan täytyy ryhtyä käyttämään aikaansa järjestelyihin.
  • Ulkoilu- ja harrastusmahdollisuuksien tarjonta ja näihin liittyvä välinevuokraus. Kiinnostaisiko joskus kokeilla melontaa, mutta et tiedä, mistä saisit välineet? Entä kalliokiipeily tai ihan perinteinen mölkky? Loma-asunnot tarjoavat harrastusmahdollisuuksia, joita et pysty helposti tai edullisesti kokeilemaan omalla kesäasunnollasi.
  • Muiden virkistyspalvelujen, kuten luontaishoitojen ja hierontapalvelujen, tarjoaminen. Useat lomakodit toimivat yhteistyössä paikallisten yrittäjien kanssa siten, että pääset todella rentoutumaan lomallasi. Voit paikasta riippuen hankkia esimerkiksi hierontaa tai jopa kuppausta päästäksesi irti arjen paineista ja nauttiaksesi rentouttavasta lomasta.

Lomakotien käyttäminen mahdollistaa lisäksi lomailupaikan ja -paikkakunnan vaihtamisen. Esimerkiksi mökin omistaja toivoo usein, että mökki olisikin Lapissa, meren rannalla, pikkukaupungin läheisyydessä tai kesätapahtumapaikkakunnalla. Lomakodin käyttäminen antaa mahdollisuuden juuri tällaiseen liikkuvuuteen ilman asuntovaunun tai matkailuauton kuljettamisen ja sijoittamisen hankaluuksia. Monissa tapauksissa pääset lomalle lomakotiin myös julkisilla liikennevälineillä!